Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Lär känna våra medarbetare

I Leksands kommun jobbar över 1500 medarbetare i 200 olika yrkesroller. Lär känna några av oss här och vem vet, kanske är vi dina nya kollegor?

Vi gör det vi ska, vi gör det bra och vi gör det tillsammans.

Anders Theodorsson

Vem är Anders?

– Jag är född och uppvuxen i Gagnef men bor i ”bygda” med min livskamrat Laila, är en rätt nyfiken och lite envis typ och gillar teknik i allmänhet. Nyfikenheten har lett till ett antal byten av yrken genom mitt nu 63-åriga liv, på gott och ont. Man blir ju nybörjare varje gång man byter bransch! Men å andra sidan har jag fått uppleva många både udda och spännande saker, allt ifrån BMW:s 75-årsjubileum på Lanzarote via älgkalvar inne på halkbanan i Falun till drönarflygning över miltals med kraftledning i Norrland.

Slöjd och hantverk har också alltid intresserat mig och jag har gått ett flertal kurser på Sätergläntan och provat många olika tekniker. Har hunnit resa en del också, innan ”flygskammen” satte stopp för det. Så numera blir det mest bara kortare turer med vår gamla husbil, Norge är ett favoritmål där! Att röra sig i skog och mark är också ett stort intresse och det går perfekt att kombinera med husbilsboendet.

Vad gör en GIS-ingenjör?

– GIS-ingenjörens arbetsområde är väldigt brett, det ni kanske ser mest av utåt, är att vi producerar och underhåller kommunkartor som exempelvis trafikavdelningens karta i kartprogrammet ”Origo”, Leksand KartaLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Annars kan man säga att vår uppgift är att så enkelt och pedagogiskt som möjligt visa olika typer av data och information på karta. Men även att hämta olika typer av information från kartor och databaser och åskådliggöra det så att tjänstemän och handläggare har så bra beslutsunderlag som möjligt.

Det är ett väldigt intressant och utmanande arbete och jag tycker man lär sig något nytt varje dag, superspännande helt enkelt!

Vilken är den roligaste arbetsuppgiften?

– Om inte det är att flyga drönare ute i fält så är det nog känslan av att lyckas sammanställa information så att den grafiskt kan visas på en karta och utgöra ett stöd i arbetet för alla härliga kolleger med olika specialkunskaper.

Vilket är ditt favoritställe i Leksand?

– Det finns många fina byar och fäbodar men en plats jag gärna återvänder till är Ljusbodarnas fäbod och deras caféverksamhet på sommaren. De ordnar med kokkaffe och hembakat bröd på tunet utanför en lada i fäboden. Väl värt ett besök bara det men ofta finns där också några hantverkare med sina alster till försäljning och så kan man alltid hälsa på korna som håller landskapet öppet under sommaren.

Ditt bästa tips?

Ladda ner appen ”Min Karta” från Lantmäteriet till din smartphone och utforska de fina kartor som finns att välja bland. Utnyttja möjligheten att spara platser som du kan döpa hur du vill och dela in i kategorier. Perfekt för att hitta tillbaka till det där svampstället, hjortronmyren eller gläntan i skogen passande för en rast på vandringen.

Anna Ringström i sin arbetsmiljö

Vem är Anna?

– Jag är en snart 50 årig förskollärare. Född och uppvuxen i Insjön men kärleken tog mig över kommungränsen och jag bor sen många år i Övre Gärdsjö utanför Rättvik. Jag har två vuxna barn. Jag sticker kanske ut lite från mängden med mina färgglada klänningar, såväl på jobbet som hemma, och min förkärlek att byta hårfärg titt som tätt. Då den närmsta familjen finns i både Insjön och Rättvik så känner jag mig lika hemma i både Leksands och Rättviks kommun.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att jobba med alla fantastiska barn. Förskolan är ju det första steget i barnets utbildning och där ska vi lägga grunden till det livslånga lärandet. Jag upplever att ju fler år jag jobbat, ju mer fascineras jag av processen när barnen utvecklas och lär sig nya färdigheter. Den otroliga drivkraft och lust att lära som finns i dessa små individer som gör att de sällan ger upp trots motgångar vilket resulterar i lärande.

Sen önskar jag att alla skulle få samma mottagande på jobbet en vanlig arbetsdag som vi ofta får. Där barnen kommer mot mig redan i hallen och är så glada att just jag kommer till förskolan idag med. Det är riktigt hjärtevärmande.

Vad är det bästa med Leksand?

– Den vackra leksandsdräkten och klingande leksandsmålet som sammanfattar minnen av min barndoms somrar hos mormor Märta i östra Rönnäs.

Om du skulle vara någon annan för en dag, vem skulle du vara?

– President i USA. Då skulle jag kolla upp om skrönan att det finns en bok som endast presidenten får läsa där sanningen bakom alla hemligheter i historien ska finnas nertecknade. Skulle vara spännande läsning tänker jag.

Edvin Forsberg

Vem är Edvin?

– Jag är 38 år och bor med min snart 9 åriga son här i Leksand. Älskar att laga och äta mat, gärna med ett gott vin till. Lyssnar nästan jämt på musik eller någon rolig podcast. Jag skrattar ofta och mycket!

Vilka är de tre roligaste sakerna med ditt jobb?

– Att det är så varierande med mycket problemlösning, att få träffa alla användare i de vitt skilda verksamheterna och skoja med kollegorna.

Vad är det bästa med Leksand?

– Lugnet och omgivningarna, det är väldigt vackert här.

Om du skulle vara någon annan för en dag, vem skulle du vara?

– En till svår fråga. Elon Musk kanske, och bara spendera dagen med att be om ursäkt till folk!

Henrik Övervall framför sin dator

Vem är Henrik?

– Jag är 26 år gammal och bor i Falun tillsammans med min sambo och hund. För ett år sedan kom jag hem från USA där jag spenderade min tid med att spela collegehockey samt studera till en kandidatexamen i sociologi. Jag började jobba som biståndshandläggare i Leksand efter hemkomsten från USA och har kombinerat det med att fortsätta läsa en magister i statsvetenskap. Jag blev klar med min utbildning nu innan sommaren och har sedan dess gått upp och arbetat på heltid. På fritiden gillar jag att gå på promenader i skogen med min lilla familj, samt spela ishockey när det passar.

Vad gör du på jobbet?

– Jag arbetar som biståndshandläggare med fokus främst mot äldre som är i behov av stöttning i vardagen. Under dagarna gör jag bland annat hembesök där jag tillsammans med de enskilda diskuterar samt ser över deras olika hjälpbehov. När jag väl är tillbaka på kontoret så läggs mycket av tiden på dokumentation, utredningar och diskussioner med olika parter i organisationen för att kunna erbjuda den bästa hjälpen för våra medborgare. Några olika insatser som vi kan erbjuda involverar bland annat hemtjänst, dagverksamhet, växelvårdsboende, särskilt boende mm.

Vilka är dina tre höjdpunkter med jobbet i Leksand?

– En höjdpunkt är den härliga stämningen mellan kollegorna på de olika avdelningarna här på socialkontoret. En annan är att jag kan arbeta hemma vissa dagar, och när jag åker in till kontoret kan jag jobba under pendlingstid på bussen och tåget vilket gör att det fungerar bra att bo en bit ifrån Leksand. En tredje höjdpunkt är alla trevliga möten med medborgarna och deras anhöriga.

Vilket är ditt favoritställe i Leksand?

– Adnan Livs då de har bra bulgur där. Rälta bystuga med lövad dansbana på midsommar är också en upplevelse alla borde uppleva.

Mitt bästa tips?

– Gå med i facket! Alla mår bättre av bra arbetsvillkor och vägen dit blir lättare om vi gör det tillsammans.

Sidan uppdaterad: