Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Hantverksprogrammet

Inriktning: Finsnickeri

Hantverksprogrammet ger dig grundläggande yrkeskunskaper för arbete inom finsnickeri och möbeltillverkning. Undervisningen har en praktisk inriktning och i vår snickeriverkstad får du lära dig olika tillverkningsmetoder och att hantera maskiner.

Titta på filmen om Hantverksprogrammet, finsnickeri.

Traditionellt hantverk med modern teknik
- för dig som älskar att skapa!

Under dina tre gymnasieår kommer du att lära dig grunderna i hantverket och att på egen hand driva en process från idé till färdig produkt. Design, entreprenörskap och datorstyrd produktion ingår därför i utbildningen. Du får exempelvis lära dig att rita i CAD-program och att arbeta med CNC-teknik för att tillverka delar till olika snickerier och möbler i vår nya CNC-styrda fräs. I skolans egen snickeriverkstad finns också alla de traditionella maskiner du behöver kunna hantera som finsnickare. Det ingår även att lära sig om olika typer av ytbehandling, till exempel sprutlackering.

Utbildningen ger dig en yrkesexamen och grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Samarbete med Österrike

Genom vårt samarbete med skolan HTK (Holztechnikum Kuchl) i Österrike erbjuds nu elever i årskurs tre att göra en tvåveckors utbytesresa där svenska och österrikiska elever samarbetar i gemensamt projekt.
En unik möjlighet att ta del av den österrikiska kulturen och miljön, att träffa välkomnande elever och lärare i en skola som är helt inriktad på träindustrin.

Arbetsplatsförlagt arbete (APL)

I utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor, vilket innebär att delar av studierna är förlagda till olika arbetsplatser. Vi har ett nära samarbete med företagen i Leksand och närliggande kommuner där du får chansen att vidareutvecklas som finsnickare under dina APL- perioder.

Jobb efter utbildningen

När du är klar med din utbildning kan du arbeta som bland annat:

  • Möbelsnickare
  • Inredningssnickare
  • CNC-operatör

Bra grund inför fortsatta studier till

Vill du fortsätta att studera kommer här några förslag på yrken att vidareutbilda sig till:

  • Möbeldesigner
  • Möbeltapetserare
  • Produktionstekniker
Elever och lärare på hantverksprogrammet finsnickeri

Hantverkselever får instruktioner av läraren Marcus Andersson.

Sidan uppdaterad: