Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Valborg

Stora som små är välkomna att fira in våren med sprakande majbrasa, musikunderhållning och aktiviteter vid hembygdsgårdarna på tisdag den 30 april.

Valborgsfirande i Leksand med brasa

Valborgsfirandet 2024 arrangeras av Leksands kommun i samarbete med Demokratisresan i Leksand, Leksandsbostäder AB och Dala Energi.

Valborg vid hembygdsgårdarna

Kom och fira in våren med majbrasa, sång och musik vid hembygdsgårdarna. Det kommer även finnas olika aktiviteter på området som är anordnade av föreningar från bygden.

  • Försäljning av mat och fika - bland annat Rältagårdens korvar, Leksandsbröds knäckepizza och hamburgare.
  • Käpphästhoppning och hästskokastning med Leksands Ridklubb.
  • Räddningstjänsten är på plats med sina fordon.
  • Sjöräddningen visar upp sin svävare.
  • Godisregn med Coop Leksand klockan 19.00.
  • Brasan tänds klockan 20.00.

När? Tisdag 30 april klockan 18.00 - 22.00.
Var? Ytan mellan kulturhusets parkering och hembygdsgårdarna.

Vi uppmanar till vuxenvandring

Vi uppmanar vuxna att befinna sig ute bland ungdomarna på kvällen och natten för ett tryggare valborgsfirande i Leksand.

Fältassistenter

Leksands kommuns ”Fältare” kommer att vara i tjänst. Fältassisterna, eller Fältarna som de också kallas, är vuxna som ungdomar alltid kan vända sig till och känna sig trygga med. Fältarna arbetar förebyggande genom att finnas där ungdomarna finns, både dagtid, kvällstid och nattetid.

Fältarna är varken vakter eller poliser, utan vuxna som finns till hands. Fältarna är också kommunens länk till andra aktörer i samhället.

Läs mer om fältarna här.

Personal från Wasaborg, Rättviks ungdomsgård kommer att finnas på plats i Leksand för att nattvandra och vara behjälpliga tillsammans med fältassistenter och övrig blåljuspersonal.

Övriga som gör valborgsfirandet möjligt

Leksands IF Fotboll

Föräldrar och ledare inom Leksands IF:s fotbollsförening gör en insats för både våra ungdomar och vuxna som är ute på kvällen. De kommer hålla kiosken öppen till klockan 02.00 samt att Siljansvallen kommer att vara belyst.

Leksands IF fotboll grundades 1919 och föreningen har idag ca 650 aktiva spelare samt ledare.

Läs mer om Leksands IF Fotboll här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Leksands ungdomsgård

Leksands ungdomsgård vill vara med och bidra till en trevlig och positiv stämning för alla ungdomar och vuxna som är ute och firar Valborg. De kommer därför att hålla öppet extra länge på kvällen, samt bjuda på korv och kaffe till både ungdomar och vuxna.

Leksands ungdomsgård är en öppen fritids- och ungdomsverksamhet som bedrivs av Pingstkyrkan i Leksand.

Läs mer om Leksands ungdomsgård här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Frikyrkan Insjön

Tonår Pop-up med Frikyrkan Insjön. Ungdomsledare från Frikyrkan Insjön är under kvällen ute bland ungdomarna. De har med sig saft, bullar, bollspel och en mysig stämning. Tonår Pop-up tält är mobilt och dyker upp där ungdomar samlas. Det är ett samarbete med Svenska kyrkan och Siljans Konditori.

Läs mer om Frikyrkan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Leksands IF

Leksands IF kommer att hålla arenatorget utanför Tegera Arena upplyst under kvällen.

Läs mer om Leksands IF här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Demokratiresan i Leksand

Valborgsfirandet arrangeras av Leksands kommun i samarbete med Demokratisresan i Leksand, Leksandsbostäder AB och Dala Energi.

Demokratiresan har funnits i Leksand i över 20 år och tar ungdomar i årskurs 9 med buss till Polen och Tyskland i förintelsens spår. Under läsåret 2023-2024 kommer årskurs 8 på Sammilsdalskolan i Leksand att samla in pengar för att under hösten 2024 genomföra årets resa.

Sidan uppdaterad: