Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Uppdrag kontaktperson, ledsagare, avlösare och stödfamilj enligt LSS

Vill du ge tid och omtanke till någon som behöver extra stöd? Vi söker dig som vill bli uppdragstagare som kontaktperson, ledsagare eller avlösare till barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning.

Grupp med händer

Uppdrag som kontaktperson enligt LSS

En kontaktperson är främst en medmänniska, någon att tala med och hitta på något trevligt med. Det är någon som lyssnar och stödjer individens egen utveckling. Det viktiga i kontakten är ett ömsesidigt förtroende och att båda parter känner trygghet i kontakten

Du planerar aktiviteter tillsammans med personen du ska vara kontaktperson åt. Utgå från era intressen och eventuella begränsningar.

Vanligtvis träffar du personen 1-4 gånger i månaden och har telefonkontakt däremellan.

Exempel på aktiviteter när du är kontaktperson:

  • Ringa och prata en stund.
  • Promenera, hälsa på eller ta en fika någonstans.
  • Gå på bio, teater, loppmarknad, hockey mm.

Observera att:

  • Du måste vara 18 år eller mer för att bli kontaktperson, ledsagare eller avlösare.
  • Ett utdrag från brottsregistret kommer att göras.
Här ovan har du vårt formulär för intresseanmälan.
Lite längre ner på sidan hittar du alla aktuella uppdrag.

Uppdrag som ledsagare

Ledsagarens roll är att följa med till och från aktiviteter utanför hemmet. Exempel på aktiviteter kan vara besöka vänner, delta i fritidsaktiviteter eller på annat sätt ta del av samhällslivet. Som ledsagare möjliggör du sociala kontakter och fritidsaktiviteter under trygga förhållanden. Du kan vara ledsagare åt både barn, ungdomar och vuxna personer som behöver extra mycket stöd i vardagen.

Uppdrag som avlösare

Som avlösare är du i hemmet tillsammans med ett barn eller en ungdom för att föräldrar/vårdnadshavare ska få avlösning.

Föräldrar/vårdnadshavare ska få möjlighet att vila, genomföra egna aktiviteter, ta hand om syskon eller göra ärenden utanför hemmet.

Uppdrag som kontaktfamilj eller stödfamilj (LSS)

Anledningen till att en person har beviljats en kontaktfamilj eller stödfamilj varierar, men ofta saknar personen ett socialt nätverk. Om din familj kan tänka er att bli kontaktfamilj eller stödfamilj ger ni stöd och avlastning för kortare perioder. Den som är i behov av en kontaktfamilj eller stödfamilj bor ofta i sin kontaktfamilj under korta återkommande perioder, till exempel en helg i månaden.

Ersättning

Förutom att du gör en viktig och uppskattad samhällsinsats får du också ekonomisk ersättning i form av ett arvode samt omkostnadsersättning..

Just nu söker vi kontaktpersoner och ledsagare

Om uppdraget

Till en av våra manliga brukare söker vi en kontaktperson med intresse för att hitta på roliga saker tillsammans med brukaren. Brukaren önskar kontinuerliga träffar med sin kontaktperson.

Dina egenskaper

Du behöver ingen utbildning eller särskild erfarenhet för att bli kontaktperson, men att vara intresserad för aktiviteter och rörelse uppskattas. Andra egenskaper som brukaren önskar är att du som kontaktperson är lugn och håller fast vid rutiner.

Önskemål för tid/dag träff

Träffarna sker på varierande tider. Ni bestämmer tillsammans när ni ska ses eller ha kontakt med varandra.

Referenskod (anges i intresseanmälan): Annons 001

Om uppdraget

Till en av våra brukare söker vi en kontaktperson med intresse för promenader, fika och samtal. Brukaren önskar en social tillvaro.

Dina egenskaper

Du behöver ingen utbildning eller särskild erfarenhet för att bli kontaktperson, men att du är social och tycker om att umgås är en fördel

Önskemål för tid/dag träff

Träffarna sker på varierande tider. Ni bestämmer tillsammans när ni ska ses eller ha kontakt med varandra.

Referenskod (anges i intresseanmälan): Annons 014

Om uppdraget

Till en av våra manliga brukare söker vi en kontaktperson med intresse för djur och träning.

Dina egenskaper

Du behöver ingen utbildning eller särskild erfarenhet för att bli kontaktperson, men att du tycker om rörelse och uppskattar djur är positivt.

Önskemål för tid/dag träff

Träffarna sker på varierande tider. Ni bestämmer tillsammans när ni ska ses eller ha kontakt med varandra.

Referenskod (anges i intresseanmälan): Annons 015

Om uppdraget

Till en av våra yngre brukare söker vi en manlig kontaktperson som gärna är lite yngre (över 18år). Brukaren talar gärna engelska och önskar träffas en gång i veckan med sin kontaktperson.

Dina egenskaper

Du behöver ingen utbildning eller särskild erfarenhet för att bli kontaktperson, men att du är kreativ och tycker om att rita och skapa är en fördel.

Önskemål för tid/dag träff

Träffarna sker på varierande tider, men gärna en gång i veckan. Ni bestämmer tillsammans när ni ska ses eller ha kontakt med varandra.

Referenskod (anges i intresseanmälan): Annons 012

Om uppdraget

Till en av våra manliga brukare söker vi en ledsagare med intresse för att hitta på aktiviteter tillsammans.

Dina egenskaper

Du behöver ingen utbildning eller särskild erfarenhet för att bli ledsagare, men att vara kreativ och aktiv är egenskaper som önskas av brukaren.

Önskemål för tid/dag träff

Träffarna sker på varierande tider, men gärna en gång i veckan. Ni bestämmer tillsammans när ni ska ses eller ha kontakt med varandra. Uppdraget omfattar 10h/månad.

Referenskod (anges i intresseanmälan): Annons 011

Om uppdraget

Till en av våra kvinnliga brukare söker vi en kontaktperson med intresse för att rida, gå på bio, bada i Siljan eller göra andra roliga saker..

Dina egenskaper

Du behöver ingen utbildning eller särskild erfarenhet för att bli kontaktperson, men att vara intresserad av hästar uppskattas

Önskemål för tid/dag träff

Träffarna sker på varierande tider. Ni bestämmer tillsammans när ni ska ses eller ha kontakt med varandra.

Referenskod (anges i intresseanmälan): Annons 016

Just nu söker vi avlösare i hemmet och stödfamiljer

Om uppdraget

Ditt uppdrag som avlösare är att avlasta anhöriga i deras hem vilket innebär att du tillfälligt tar hand om, ger tillsyn och omvårdnad av barn eller ungdom med funktionsvariation. De timmar barnet är beviljat fördelas efter överenskommelse mellan dig och vårdnadshavare.

Dina egenskaper

Vi söker dig som är omtänksam, handlingskraftig och empatisk. Det är önskvärt att du som avlösare har lite intresse för att vara utomhus, se på TV och har mycket energi. Uppdraget gäller ett barn i skolåldern med en omfattning av 12h per månad.

Referenskod (anges i intresseanmälan): Annons 008

Sidan uppdaterad: