Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Sidans innehåll

Upptäck naturen i Leksand

I Leksand finns mängder av spännande områden och värdefull natur att upptäcka. En stor naturupplevelse kan finnas runt husknuten eller långt bort i skogen.

Naturkartan

Vi har samlat all information om vandringsleder, cykelleder, skidspår, naturreservat och andra spännande natur- och kulturmiljöer i Naturkartan.

För att få kartan i fullstor skärm klickar du på symbolen med pilar längst upp i högra hörnet. Där kan du sedan välja vilken kategori du är intresserad av, till exempel vandringsleder, cykling, utsiktsplatser eller skidspår.

  • I nedre högra hörnet kan du zooma in eller ut ur kartan.
  • För att få kartan i fullstor skärm klickar du på symbolen med pilar längst upp i högra hörnet.
  • När du öppnar kartan i fullstor skärm får du också tillgång till fler funktioner.
  • Pilen till vänster kan du klicka på för att få fram menyn för att till exempel skriva in sökord.
  • Längst upp i kartan finns olika kategorier där du kan välja vad du vill ska visas i kartan, som till exempel vandringsleder eller cykling.
Utsikt från Skebergsklitten.

Utsikt från Skebergsklitten.

Vandringsleder

I Leksand är förutsättningar goda för vandring. De flesta leder följer gamla fäbodstigar, som har trampats upp av både folk och fä på väg till och från fäbodarna. Andra leder kan vara anlagda grusleder som Limsjön runt eller Se människan-stigen. Många av lederna förvaltas av kommunen och i övrigt förvaltas lederna av föreningar eller andra ideella krafter.

Märkning och svårighetsgrad

Det pågår ett arbete med att standardisera märkning/skyltning , svårighetsgradering och klassificering av leder. Leksands kommun anpassar efter hand lederna till detta. De allra flesta vandringslederna ute i skogen som finns med på vandringskartan, är märkta med orange färg och vägvisningsskyltarna är av trä. När det gäller mer tätortsnära anlagda leder är det främst skyltat. Vi har försökt bedöma svårighet efter samma färgskala som man använder i skidbackar där svart är svår, röd medelsvår, blå passar för de flesta och grön är lätt. I våra trakter är de flesta lederna blå.

Vandringskarta

Vandringskartan finns att köpa på bokhandeln. Kartan kan med fördel kompletteras med andra mer detaljerade kartor. Till några utvalda rundturer finns särskilda kartor med information.

Sidan uppdaterad: