Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Gymnasial lärlingsutbildning:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar: Bageri och konditori, Kök och servering

Vill du bli bagare eller konditor får du lära dig yrket genom att vara lärling på företag inom bageri och konditor branschen.

Titta på filmen om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Grunden i tekniken

Det är viktigt att känna till att det oftast innebär mycket tidiga morgnar för dig.
På din arbetsplats får du lära dig grunden i teknikerna för att tillverka olika sorters bröd, bakverk och konditorivaror, dekorera tårtor, göra choklad och konfektyr och desserter. Du får även kunskaper i service och försäljning, då det ofta är kopplat till verksamheten.

Lärling på en arbetsplats

Du får lära dig det genuina kockyrket genom att vara lärling på en eller flera arbetsplatser inom restaurangbranschen. Du kommer att få lära dig att tillaga god mat från grunden av fina råvaror, om mat och dryck i kombination, samt att komponera matsedlar och laga mat till gäster på din arbetsplats.
Du kan även välja en yrkesutgång mot servitris/servitörsyrket och lära dig ta hand om gästerna och ge bra service, göra olika dukningar och komponera mat och dryck. Du får bra kunskaper inom dryck och bar.
Du får goda möjligheter att arbeta i Sverige och i övriga världen.

Gymnasial lärlingsutbildning

Som lärling gör du mer än halva din gymnasietid ute i yrkeslivet. Lärlingsutbildning är en annan form av gymnasiestudier och det kräver att du som lärling är målinriktad och motiverad för ditt valda yrke.
De gymnasiegemensamma kurserna läser du på skolan två dagar i veckan och dina yrkeskurser gör du på din lärlingsplats tillsammans med din handledare och yrkeslärare tre dagar i veckan. Det bidrar till att du får goda yrkeskunskaper och växer in i ditt yrke. Många elever får erbjudande om anställning efter avslutade studier på sin lärlingsplats.

Utbildningen ger dig en yrkesexamen och grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Lärlingsbidrag från CSN

Förutom ditt studiebidrag är du som lärling också berättigad till ett lärlingsbidrag från CSN som kompensation för luncher och resor under dina yrkesdagar.

Lärling kan inte kombineras med NIU-ishockey, baseboll/softboll eller LIU med idrottsutövning på skoltid.

Jobb efter utbildningen, bageri och konditori

När du är klar med din utbildning kan du arbeta som bland annat:

  • Bagare
  • Egen företagare
  • Konditor

Jobb efter utbildningen, kök och servering

När du är klar med din utbildning kan du arbeta som bland annat:

  • Barista
  • Bartender
  • Kallskänka
  • Kock
  • Servitris/Servitör
  • Sommelier
Kocklärling bakom några kastruller

Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet, bageri och konditori 2024/2025 Gymnasial lärling

Ämne

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

900

Engelska 5

100

Engelska 6*

100

Historia 1a1

50

Idrott o hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 / SVA 1

100

Svenska 2 / SVA 2*

100

Svenska 3 / SVA 3*

100

Programgemensamma ämnen

400

Branschkunskap inom reastaurang och livsmedel

100

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap

100

Service och bemötande 1

100

Inriktningar

300

Bageri 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori 1

100

Programfördjupning

900

Bageri 2

200

Bageri 3

100

Bageri 4

100

Entreprenörskap

100

Konditori 2

200

Konditori 3

100

Konditori 4

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Summa poäng

2 800

*Kursen får väljas bort

Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet, kök och servering 2024/2025 Gymnasial lärling

Ämne

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

900

Engelska 5

100

Engelska 6*

100

Historia 1a1

50

Idrott o hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 / SVA 1

100

Svenska 2 / SVA 2*

100

Svenska 3 / SVA 3*

100

Programgemensamma ämnen

400

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap

100

Service och bemötande 1

100

Inriktningar

300

Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 1

100

Servering

100

Programfördjupning

900

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Entreprenörskap

100

Yrkesutgång kock


Bageri 1

100

Matlagning 2

200

Matlagning 3

200

Matlagning 4

200

Yrkesutgång servering


Arrangemang

100

Barteknik

100

Drycker

100

Frukost och bufféservering

100

Matsalshantverk

100

Servering 2

200

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Summa poäng

2 800

*Kursen får väljas bort

Sidan uppdaterad: