Gymnasial lärlingsutbildning:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Inriktningar: Bageri och konditori, Kök och servering
Vill du bli bagare eller konditor får du lära dig yrket genom att vara lärling på företag inom bageri och konditor branschen.
Titta på filmen om Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Bageri och konditori
Det är viktigt att känna till att det oftast innebär mycket tidiga morgnar för dig.
På din arbetsplats får du lära dig grunden i teknikerna för att tillverka olika sorters bröd, bakverk och konditorivaror, dekorera tårtor, göra choklad och konfektyr och desserter. Du får även kunskaper i service och försäljning, då det ofta är kopplat till verksamheten.
Kök och servering
Du får lära dig det genuina kockyrket genom att vara lärling på en eller flera arbetsplatser inom restaurangbranschen. Du kommer att få lära dig att tillaga god mat från grunden av fina råvaror, om mat och dryck i kombination, samt att komponera matsedlar och laga mat till gäster på din arbetsplats.
Du kan även välja en yrkesutgång mot servitris/servitörsyrket och lära dig ta hand om gästerna och ge bra service, göra olika dukningar och komponera mat och dryck. Du får bra kunskaper inom dryck och bar.
Du får goda möjligheter att arbeta i Sverige och i övriga världen.
Gymnasial lärlingsutbildning
Som lärling gör du mer än halva din gymnasietid ute i yrkeslivet. Lärlingsutbildning är en annan form av gymnasiestudier och det kräver att du som lärling är målinriktad och motiverad för ditt valda yrke.
De gymnasiegemensamma kurserna läser du på skolan två dagar i veckan och dina yrkeskurser gör du på din lärlingsplats tillsammans med din handledare och yrkeslärare tre dagar i veckan. Det bidrar till att du får goda yrkeskunskaper och växer in i ditt yrke. Många elever får erbjudande om anställning efter avslutade studier på sin lärlingsplats.
Utbildningen ger dig en yrkesexamen och grundläggande behörighet till högskola och universitet.
Lärlingsbidrag från CSN
Förutom ditt studiebidrag är du som lärling också berättigad till ett lärlingsbidrag från CSN som kompensation för luncher och resor under dina yrkesdagar.
Lärling kan inte kombineras med NIU ishockey, baseboll eller LIU med idrottsutövning på skoltid.
Jobb efter utbildningen, bageri och konditori
När du är klar med din utbildning kan du arbeta som bland annat:
- Bagare
- Konditor
Jobb efter utbildningen, kök och servering
När du är klar med din utbildning kan du arbeta som bland annat:
- Kallskänka
- Kock
- Servitris/Servitör
Poängplan inriktning bageri och konditori
Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet, bageri och konditori 2025/2026
Gymnasial lärling
Ämne | Poäng |
---|---|
Gymnasiegemensamma ämnen | 900 |
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2* | 100 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Idrott o hälsa nivå 1 | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Svenska nivå 1 / SVA nivå 1 | 100 |
Svenska nivå 2 / SVA nivå 2* | 100 |
Svenska nivå 3 / SVA nivå 3* | 100 |
Programgemensamma ämnen | 400 |
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransh nivå 2 | 100 |
Inriktning Bageri och konditori | 300 |
Bageri nivå 1 | 100 |
Choklad och konfektyr nivå 1 | 100 |
Konditori nivå 1 | 100 |
Programfördjupning | 900 |
Bageri nivå 2 | 200 |
Bageri nivå 3 | 200 |
Konditori nivå 2 | 200 |
Konditori nivå 3 | 200 |
Brödbaserade caféluncher nivå 1 | 100 |
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
Summa poäng | 2 800 |
*Kursen får väljas bort
Poängplan inriktning kök och servering
Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet, kök och servering 2025/2026
Gymnasial lärling
Ämne | Poäng |
---|---|
Gymnasiegemensamma ämnen | 900 |
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2* | 100 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Idrott o hälsa nivå 1 | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Svenska nivå 1 / SVA nivå 1 | 100 |
Svenska nivå 2 / SVA nivå 2* | 100 |
Svenska nivå 3 / SVA nivå 3* | 100 |
Programgemensamma ämnen | 400 |
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Inriktning kök och servering | 300 |
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 1 | 100 |
Servering nivå 1 | 100 |
Programfördjupning | 900 |
Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1 | 100 |
Yrkesutgång kock | |
Bageri nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 2 | 100 |
Matlagning nivå 3 | 200 |
Matlagning nivå 4 | 200 |
Matlagning nivå 5 | 200 |
Yrkesutgång servering | |
Besöksnäring nivå 1 | 100 |
Servering nivå 2 | 100 |
Servering nivå 3 | 200 |
Servering nivå 4 | 200 |
Servering nivå 5 | 200 |
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
Summa poäng | 2 800 |
*Kursen får väljas bort
Sidan uppdaterad: