Gymnasial lärlingsutbildning:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Inriktningar: Bageri och konditori, Kök och servering
Vill du bli bagare eller konditor får du lära dig yrket genom att vara lärling på företag inom bageri och konditor branschen.
Titta på filmen om Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Grunden i tekniken
Det är viktigt att känna till att det oftast innebär mycket tidiga morgnar för dig.
På din arbetsplats får du lära dig grunden i teknikerna för att tillverka olika sorters bröd, bakverk och konditorivaror, dekorera tårtor, göra choklad och konfektyr och desserter. Du får även kunskaper i service och försäljning, då det ofta är kopplat till verksamheten.
Lärling på en arbetsplats
Du får lära dig det genuina kockyrket genom att vara lärling på en eller flera arbetsplatser inom restaurangbranschen. Du kommer att få lära dig att tillaga god mat från grunden av fina råvaror, om mat och dryck i kombination, samt att komponera matsedlar och laga mat till gäster på din arbetsplats.
Du kan även välja en yrkesutgång mot servitris/servitörsyrket och lära dig ta hand om gästerna och ge bra service, göra olika dukningar och komponera mat och dryck. Du får bra kunskaper inom dryck och bar.
Du får goda möjligheter att arbeta i Sverige och i övriga världen.
Gymnasial lärlingsutbildning
Som lärling gör du mer än halva din gymnasietid ute i yrkeslivet. Lärlingsutbildning är en annan form av gymnasiestudier och det kräver att du som lärling är målinriktad och motiverad för ditt valda yrke.
De gymnasiegemensamma kurserna läser du på skolan två dagar i veckan och dina yrkeskurser gör du på din lärlingsplats tillsammans med din handledare och yrkeslärare tre dagar i veckan. Det bidrar till att du får goda yrkeskunskaper och växer in i ditt yrke. Många elever får erbjudande om anställning efter avslutade studier på sin lärlingsplats.
Utbildningen ger dig en yrkesexamen och grundläggande behörighet till högskola och universitet.
Lärlingsbidrag från CSN
Förutom ditt studiebidrag är du som lärling också berättigad till ett lärlingsbidrag från CSN som kompensation för luncher och resor under dina yrkesdagar.
Lärling kan inte kombineras med NIU-ishockey, baseboll/softboll eller LIU med idrottsutövning på skoltid.
Jobb efter utbildningen, bageri och konditori
När du är klar med din utbildning kan du arbeta som bland annat:
- Bagare
- Egen företagare
- Konditor
Jobb efter utbildningen, kök och servering
När du är klar med din utbildning kan du arbeta som bland annat:
- Barista
- Bartender
- Kallskänka
- Kock
- Servitris/Servitör
- Sommelier
Poängplan inriktning bageri och konditori
Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet, bageri och konditori 2024/2025 Gymnasial lärling
Ämne | Poäng |
---|---|
Gymnasiegemensamma ämnen | 900 |
Engelska 5 | 100 |
Engelska 6* | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott o hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1 / SVA 1 | 100 |
Svenska 2 / SVA 2* | 100 |
Svenska 3 / SVA 3* | 100 |
Programgemensamma ämnen | 400 |
Branschkunskap inom reastaurang och livsmedel | 100 |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
Inriktningar | 300 |
Bageri 1 | 100 |
Choklad och konfektyr | 100 |
Konditori 1 | 100 |
Programfördjupning | 900 |
Bageri 2 | 200 |
Bageri 3 | 100 |
Bageri 4 | 100 |
Entreprenörskap | 100 |
Konditori 2 | 200 |
Konditori 3 | 100 |
Konditori 4 | 100 |
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
Summa poäng | 2 800 |
*Kursen får väljas bort
Poängplan inriktning kök och servering
Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet, kök och servering 2024/2025 Gymnasial lärling
Ämne | Poäng |
---|---|
Gymnasiegemensamma ämnen | 900 |
Engelska 5 | 100 |
Engelska 6* | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott o hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1 / SVA 1 | 100 |
Svenska 2 / SVA 2* | 100 |
Svenska 3 / SVA 3* | 100 |
Programgemensamma ämnen | 400 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
Inriktningar | 300 |
Mat och dryck i kombination | 100 |
Matlagning 1 | 100 |
Servering | 100 |
Programfördjupning | 900 |
Drycker och ansvarsfull alkoholservering | 100 |
Entreprenörskap | 100 |
Yrkesutgång kock | |
Bageri 1 | 100 |
Matlagning 2 | 200 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Yrkesutgång servering | |
Arrangemang | 100 |
Barteknik | 100 |
Drycker | 100 |
Frukost och bufféservering | 100 |
Matsalshantverk | 100 |
Servering 2 | 200 |
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
Summa poäng | 2 800 |
*Kursen får väljas bort
Sidan uppdaterad: