Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Leksands näringslivsvecka

Näringslivsveckan arrangerades under 4-8 mars 2024 och är ett initiativ där Leksands kommun och Företagarna Leksand stod som arrangör.

Leksandsbron på avstånd en kall vinterdag

Näringslivsveckan arrangerades under 4-8 mars 2024 och är ett initiativ där Leksands kommun och Företagarna Leksand stod som arrangör. Vi erbjöd under dessa dagar ett brett utbud av föreläsare, inspirationstalare, workshops, företagsrådgivning, företagsbesök samt en after work med hockey!

Tillsammans med er, företag och viktiga aktörer, i Leksands kommun och regionen skapade vi goda möjligheter till samverkan, utveckling och inspiration.

Vi är också stolta över att under Näringslivsveckan höll vi en sommarjobbsmässa för kommunens ungdomar, den första i sitt slag i Leksand. Här fick ungdomar chansen att träffa potentiella arbetsgivare och ta det första steget ut på arbetsmarknaden.

Det här hände under veckan:

Måndag 4 mars

 • Start Näringslivsveckan med representanter från Kommunstyrelsen och Företagarna besöker Dalafrakt. Efter det återsamling på Leksands kommunhus. Klockan 9.00-12.00. Plats: Dalafrakt samt kommunhuset, plenisalen.
 • Företagsbesök: Bergkvist Siljan. Klockan 14.00.
 • Företagsbesök: Leksandsbröd. Klockan 14.00.

Tisdag 5 mars

 • Föreläsning och frukost: Sofia Thunberg – ”AI i framtidens yrken och arbetsmarknad”. Klockan 7.30 - 9.00 Plats: Wallénhallen, Leksands Folkhögskola.
 • Personlig rådgivning och stöd från Nyföretagarcentrum. Klockan 9.00 - 12.00. Plats: Wallénhallen, Leksands Folkhögskola.
 • Föreläsning: Jörgen Bond, Dalarnas Science Park – ”Hur man kan skapa en kreativ och innovativ organisation". Klockan 9.15. Dalarna Science Park är på plats mellan 9.00 - 12.00. Läs mer nedan. Plats: Wallénhallen, Leksands Folkhögskola.
 • Företagsbesök: Tomoku hus. Klockan 14.00.
 • Företagsbesök: Kuggteknik. Klockan 14.00.

Onsdag 6 mars

 • Företagarlunch med Benjamin Dousa. Klockan 12.30. Plats: Restaurangen på Leksands Folkhögskola.
 • Sommarjobbsmässa. Klockan 11.00-15.00. Plats: Leksands gymnasium.
 • Företagsbesök: Agnas ark. Klockan 15.00. Plats: Agnas Ark, Torget.

Torsdag 7 mars

 • Föreläsning med Caroline Smitmanis Smids, kommundirektör – ”Leksands kommun, möjligheternas kommun", Henrik Navjord, Svenskt näringsliv och Peter Möller, Region Dalarna. Klockan 10.00-12.00. Plats: Kommunhuset, plenisalen.
 • Workshop: referensgrupp för framtagandet av ett nytt näringslivsprogram. Klockan 15.00. Plats: Leksandshallen, teorisalen.
 • After work med prisutdelning till årets företagare, årets unga företagare, årets Leksandsprofil och årets guldhäst samt mat och hockey. Leksands IF - Modo i SHL. Klockan 17.00. Plats: Tegera Arena.

Fredag 8 mars

 • Företagarfrukost: Ronny Modigs Regementschef I 13 – Säkerhet och världsläge. Vi träffar och pratar med årets Dalaprofil - Författaren Hanna Blixt från Insjön. Klockan 7.30. Plats: Leksands sparbank.

Start av näringslivsveckan

Start av näringslivsveckan med representanter från kommunstyrelsen och Företagarna i kommunhuset. Under denna träff kommer vi att diskutera olika möjligheter och utmaningar för näringslivet i Leksand. Vi kommer även att presentera arbetet med ett nytt näringslivsprogram, syfte, tidsramar samt den dialog vi nu ska inleda med olika fokusgrupper.

Vi på näringslivsavdelningen samt Företagarna Leksand kommer även att presentera våra planer för veckan, som inkluderar olika evenemang, workshops och föreläsningar för att inspirera och engagera näringslivet i Leksand.

Vi ser fram emot att möta kommunstyrelsen och arbeta tillsammans för att stärka näringslivet i Leksand och skapa en blomstrande ekonomi för framtiden.

Sommarjobbsmässa

Tillsammans med Leksands näringsliv vill vi satsa på denna mässa! Den första i sitt slag i Leksand. Vi tror på kraften i mötet mellan elever och arbetsgivare. Målet är att minska trösklarna till att söka sitt första jobb, att öka möjligheterna för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden och tillsammans skapa en positiv bild av Leksands kommuns arbetsmarknad. Under mässan kommer det även att erbjudas hjälp och tips hur man skriver sitt CV.

Med på mässan kommer eleverna möta såväl företag som Leksands kommuns egna verksamheter och de kommer erbjudas jobb inom vårdyrken, industri, besöksnäring, service och handel och många fler.

Mässan är ett samarbete mellan Leksands kommun, Leksands näringsliv samt grund- och gymnasieskolor i kommunen.

Mässan går av stapeln den 6 mars mellan 11.00-15.00 och den är på Leksands gymnasium.

Företagarfrukost

På företagarfrukosten på Leksands sparbank kommer du att få chansen att träffa Ronny Modigs, chef över dalregementet i Falun. Han kommer att prata om uppbyggnaden av I 13 samt världsläget och Nato. Försvarsmakten kommer också att lansera en riksomfattande kampanj just den här dagen, internationella kvinnodagen den 8 mars.

Vi träffar och pratar med årets Dalaprofil - Författaren Hanna Blixt från Insjön.

Vi möter även pristagarna av årets företagare, årets unga företagare, guldhästen och årets Leksandsprofil. De har alla nominerats och sedan valts ut genom jurygrupper. Priserna instiftas och delas ut av Företagarna Leksand.

Leksands Näringslivsavdelning och Företagarna Leksand kommer att sammanfatta hela Leksands näringslivsvecka och alla de aktiviteter som skett.

Det blir en inspirerande och givande förmiddag där du får ta del av intressanta föreläsningar och får chansen att nätverka med andra företagare i området. Vi hälsar er varmt välkomna till Sparbankens lokaler klockan 8.00 den 8 mars.

Workshop - referensgrupp

Workshop - referensgrupp för framtagandet av ett nytt näringslivsprogram.

Under framtagandet av ett nytt näringslivsprogram i Leksand kommer referensgruppen att få möjlighet att delta i en workshop för att dela sina idéer och synpunkter. Denna interaktiva session kommer att vara en viktig del av processen för att säkerställa att programmet uppfyller behoven och förväntningarna hos alla som är involverade.

Föreläsningar

Vi kommer under dessa dagar att erbjuda ett brett utbud av föreläsare och inspirationstalare.

Läs mer om alla förläsningar här nedanför.

Caroline Smitmanis Smids

Kommundirektör Caroline Smitmanis Smids kommer att hålla en föreläsning i Leksand om hur kommunen kan bli en attraktiv plats att bo och verka i. Med fokus på Leksand som möjligheternas kommun kommer hon att diskutera olika strategier och åtgärder för att locka både invånare och företag till området.

Hon kommer att berätta om den antagna kommunplanen och den nu pågående översiktsplanen som kommer att forma kommunens framtida utveckling. Genom att lyfta fram kommunens unika möjligheter och fördelar hoppas hon kunna inspirera både nuvarande och potentiella invånare att vilja satsa på Leksand som sin framtida hemort.

Henrik Navjord

Henrik Navjord kommer att presentera Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige och hur Leksand och Dalarna står sig i jämförelse med andra regioner. Han kommer att visa på vilka utmaningar och potential som finns för näringslivet i regionen.

Det kommer att bli en intressant och givande föreläsning där vi får insikter om hur vi tillsammans kan arbeta för att skapa en stark och hållbar tillväxt i Dalarna. Vi ser fram emot att välkomna Henrik Navjord till vårt evenemang och ta del av hans kunskap och erfarenhet.

Peter Möller

Peter Möller kommer att fokusera på de demografiska utmaningar som Dalarna står inför, med en åldrande befolkning och minskande arbetskraft. Han kommer att diskutera olika strategier för att möta dessa utmaningar och hur samarbete mellan näringslivet och regionen kan vara en del av lösningen.

Det kommer att bli en intressant och givande föreläsning där vi får insikter om hur vi tillsammans kan arbeta för att skapa en stark och hållbar tillväxt i Dalarna. Vi ser fram emot att välkomna Peter Möller till vårt evenemang och ta del av hans kunskap och erfarenhet.

Jörgen Bond

Science Park on Tour Leksand

Välkommen att jobba tillsammans med oss och andra företag under förmiddagen, utbyt idéer och tankar, träffa nya och gamla vänner. Vi finns på plats från 09.00-12.00 och vårt drömcafé med kaffe och kaka finns redo för dig.

Så skapas en kreativ och innovativ organisation

En inspirationsföreläsning med Jörgen Bond, affärsutvecklare på Dalarna Science Park. Där han berör ett flertal frågor kring förutsättningar, myter som kan omvandlas till möjligheter och människors driv och engagemang. Allt för att hur företag kan skapa en kreativ och innovativ organisation genom inkludering av mångfald.

Sofia Thunberg

Föreläsning och frukost med Sofia Thunberg!

Den 5 mars håller Sofia Thunberg, doktorand i Kognitionsvetenskap, en tankeväckande föreläsning på Wallenhallen i Leksand. Fokus är framtidens arbetsmarknad, med dess utmaningar och möjligheter. Thunberg lyfter bland annat fram vikten av att vara medveten om de förändringar som artificiell intelligens (AI) kommer att medföra på arbetsmarknaden.

Hon diskuterar hur AI redan nu påverkar, och kommer att fortsätta påverka olika branscher och hur detta kommer att förändra arbetslivet i framtiden. Vi kommer att diskutera hur viktigt det är att vara flexibel och öppen för att lära sig nya kunskaper och anpassa sig till den snabbt föränderliga arbetsmarknaden.

Morgonen bjuder på en inspirerande och tankeväckande föreläsning för alla närvarande. Sofia Thunbergs insiktsfulla presentation kommer ge oss något att reflektera över hur vi kan förbereda sig för framtidens utmaningar och möjligheter på arbetsmarknaden.

Mathias Bergkvist

Mathias Bergkvist från Nyföretagarcentrum kommer att finnas på plats på Wallénhallen för att ge personlig rådgivning och stöd i företagande. Det kan vara allt från att få vägledning kring affärsidén, upprättande av affärsplan eller hjälp med finansiering och marknadsföring.

Mathias Bergkvist har lång erfarenhet av att arbeta med entreprenörer och startups och kan ge värdefulla insikter och tips för att lyckas i sitt företagande. Så om du går i tankarna om att starta nytt eller expandera ditt nuvarande företag, passa på att träffa Mathias för att få skräddarsydd rådgivning och stöd på vägen mot framgång!

Ronny Modigs

På företagarfrukosten på Leksands sparbank kommer du att få chansen att träffa Ronny Modigs, chef över dalregementet i Falun. Han kommer att prata om uppbyggnaden av I 13 samt världsläget och Nato.

Försvarsmakten kommer också att lansera en riksomfattande kampanj just den här dagen, internationella kvinnodagen den 8 mars.

Studiebesök

Under Leksands näringslivsvecka kommer vi att ha studiebesök hos några av våra mest framgångsrika företag i bygden. Besöken kommer att äga rum den 4 mars samt 5 mars klockan 14.00. Platserna är begränsade till 15 stycken per företag och det är först till kvarn som gäller.

Vi ser fram emot att få visa er det bästa av vad vårt näringsliv har att erbjuda!

Läs mer om studiebesöken här nedanför.

Bergkvist Siljan är vår stora och välrenommerade sågverkskoncern i Insjön i Leksands kommun. Företaget är specialiserade på att producera högkvalitativa träprodukter. Under vårt företagsbesök kommer vi att få se den avancerade produktionsprocessen från råvara till färdig produkt.

Vi kommer att få en rundtur på sågverket där vi får insikt i hur träet sågas, torkas och behandlas för att sedan användas till olika produkter som sedan säljs och förädlas vidare runt om i världen. Vi kommer även att få lära oss mer om företagets hållbarhetsarbete och deras framtida arbete och visioner för företaget. Det kommer att bli en spännande och lärorik dag där vi får en inblick i Bergkvist Siljans verksamhet och hur de bidrar till den svenska träindustrin, men även vilken viktig faktor de är i Leksand och Dalarnas näringsliv.

Leksandsbröd är en av Sveriges ledande brödtillverkare och är kända för sitt traditionella knäckebröd som bakas enligt gamla recept och metoder. Under vårt företagsbesök kommer vi att få en guidad tur i deras fabrik där vi får se hur brödet tillverkas från början till slut. Vi kommer att få lära oss om deras historia, deras hållbarhetsarbete och deras olika brödsorter.

Efter besöket i fabriken kommer vi att besöka deras nya fabriksbutik där vi kan köpa deras produkter och andra lokala delikatesser. Fabriksbutiken är ett viktigt tillskott till besöksnäringen i området och lockar närmare 300 000 besökare varje år. Vi kommer att få smaka på deras olika knäckebröd och kanske även upptäcka några nya favoriter.

Detta besök kommer att ge oss en inblick i en av Sveriges mest populära brödtillverkare och en möjlighet att förstå mer om deras verksamhet och produkter. Vi ser fram emot en spännande och lärorik dag på Leksandsbröd.

För att god ordning ska kunna upprätthållas är det ett krav att alla ledare får information om vilka regler som gäller. Det ska alltid finnas en ledare kvar till dess att sista deltagaren lämnat lokalen. Ledarens uppgift är att kolla att allt material är återställt till sin rätta plats samt att se till att lokaler och omklädningsrum är grovstädade.

Kuggteknik är ett Leksandsföretag som specialiserar sig på tillverkning och reparation av kugghjul och andra precisionskomponenter. Företaget har lång erfarenhet inom branschen och arbetar med högkvalitativa material och avancerad teknik.

Under vårt besök på Kuggteknik kommer vi att få en rundtur i deras produktionslokal där vi får se hur kugghjul tillverkas och hur olika maskiner och verktyg används för att uppnå hög precision och kvalitet. Vi kommer att få lära oss mer om företagets historia, dess arbetsmetoder och teknologin som används i tillverkningsprocessen.

Det kommer att bli en spännande och lärorik dag där vi får en inblick i hur ett specialiserat företag inom tillverkningsindustrin arbetar och hur viktigt det är med precision och kvalitet inom detta område.

Tomoku hus är ett familjeägt företag i Insjön som har specialiserat sig på hustillverkning, måleri och fönstertillverkning sedan 1965. Företaget är känt för att leverera högkvalitativa och skräddarsydda lösningar till sina kunder.

Under vårt besök kommer vi att få en guidad rundtur i deras produktionsanläggning där vi kommer att få se hur hus och fönster tillverkas, från råmaterial till färdig produkt. Vi kommer även besöka deras nya målerianläggning, ett viktigt tillskott i produktionsledet.

Det kommer att bli en spännande och informativ dag där vi får en inblick i Tomoku Hus innovativa arbete med att skapa vackra och hållbara trähus. Dessa som sedan till stor del exporteras hela vägen till Japan men givetvis även närmare så som Sverige och övriga Europa.

Dalafrakt är ett Leksandsföretag som specialiserar sig inom entreprenad, transport och anläggningstjänster. De har lång erfarenhet inom branschen och har genom åren utfört en mängd olika projekt av varierande storlek och komplexitet.

Under vårt företagsbesök kommer vi att få en rundvandring på deras anläggning och få höra mer om deras olika tjänster och projekt. Vi kommer att få se delar av deras maskinpark, höra om deras arbetsmetoder och lära mer om deras samarbete med kunder, leverantörer och kommuner.

Det kommer att vara ett spännande och lärorikt besök där vi får möjlighet att lära oss mer om Dalafrakts verksamhet och hur de bidrar till utvecklingen av samhället i Leksand.

På onsdagen den 6 mars klockan 15.00 är det dags för ett spännande företagsbesök hos Agnas Ark, en arkitektbyrå i Leksand. Leksands kommun, Företagarna Leksand, inbjudna gäster samt Benjamin Dousa kommer att närvara och få en unik inblick i företagets verksamhet.

Under besöket kommer deltagarna att få en guidad tur på kontoret och information om företagets olika projekt och arbetsmetoder. Det blir också möjlighet att ställa frågor och diskutera framtida samarbeten och möjligheter.

Det ser ut att bli en givande eftermiddag med intressanta möten och spännande diskussioner. Vi ser fram emot att lära oss mer om Agnas Ark och dess verksamhet!

Sidan uppdaterad: