Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Två nya solbänkar vid Solvändan

Fyra medarbetare från Leksands kommun sitter på en av de nya solbänkarna vid Solvändan

De nya solbänkarna är på plats vid Solvändan.

Har du sett de två nya solbänkarna vid solvändan? Så här gick det till när tanke blev till verklighet när vi skapade Leksands nya mötesplats.

Det var under 2022 när medborgarna fick tycka till kring översiktsplanen för kommunen som idén om att utveckla Solvändan kom upp. I den tidiga dialogen fick medborgarna markera ut både sin favoritplats och lämna in synpunkter kring hur man kan utveckla platsen.

– Den plats som i kommunen blev mest utpekad var just det här stråket kring Solvändan. Det är en viktig plats för många, inte bara för de som bor i centrala Leksand, säger Anna Ograhn, stadsarkitekt.

Den stora efterfrågan som fanns efter fler mötesplatser blev startskottet till solbänkarna. Stadsarkitekten Anna berättar att de träffade både elever på gymnasiet, yngre skolklasser, pensionärsråd med flera och en gemensam nämnare, oavsett ålder, var att många lyfte platsen Solvändan.

”Hur kan vi göra det här tillsammans?”

När det handlar om möbler för utomhusmiljö så är det kostsamt att köpa in. Anna Ograhn funderade på hur man kan göra det här tillsammans och samtidigt hålla nere kostnaderna. Hon hörde av sig till Sofia Sjögren, som är utemiljöchef i kommunen, och Sofia nappade direkt på uppdraget.

– Om man pratar om möbler i det offentliga rummet så är det otroligt kostsamt, så hur kan vi underlätta och vad kan vi bidra med? Ja, vi har både händer, fötter och kunskapen, säger Sofia Sjögren.

En av de nya solbänkarna håller på att byggas i verkstaden.

En av de två solbänkarna tar form i verkstaden.

En av de nya solbänkarna är lastad på ett släp.

En solbänk är färdig och redo att köras ner till Solvändan.

Sitta många tillsammans

Solbänkarnas vågiga design är både utformad för att följa de böljande formerna som är nere vid Solvändan men de är också konstruerade så för att rymma flera människor samtidigt. Här kan du både välja att ligga ner och sola eller sitta upp i flera etage. Skiss och konstruktion togs fram externt med hjälp av arkitektkontoret Studio Land och resten sköttes internt. Det är framför allt två medarbetare som stått för byggandet av solbänkarna, Macke Northman och Trapp Jan Johansson i team utemiljö.

– Vi har en jättestor kompetens i mitt team, de är duktiga på mycket. Och sen att få vara med och skapa någonting från grunden, det finns en jättestor stolthet i det för mina medarbetare, berättar Sofia.

Fyra medarbetare från Leksands kommun sitter på en av de nya solbänkarna vid Solvändan.

Det går att sitta i flera etage på solbänkarna. Övre raden från vänster: Anna Ograhn, stadsarkitekt och Sofia Sjögren, utemiljöchef. Nedre raden från vänster: Macke Northman och Trapp Jan Johansson från team utemiljö.

Helhetstänk med mötesplatsen

Det är inte bara de nya solbänkarna som gör mötesplatsen, det är helhetstänket med tidigare möblemang som binder ihop det. Intill solbänkarna finns också traditionella bord och soffor med armstöd. Det kan vara ett bra komplement för de som är äldre och som har svårt att ta sig upp utan armstöd, eller för de som tycker att det är lättare att sitta och äta vid ett lite högre bord. Fördelen är att alla kan mötas på samma plats oavsett ålder och förutsättningar.

– Hur kan man få ännu mer folk att mötas i Leksand? Det är just det som har varit utgångspunkten för den här mötesplatsen. Att den är till för alla, avslutar Anna.

Fyra medarbetare från Leksands kommun ligger på en av de nya solbänkarna vid Solvändan.

De går också jättebra att ligga ner i solbänkarna.